Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι των αδερφών μας στην Αϊτή


Η Αϊτή που τις τελευταίες μέρες δοκιμάζεται από τον εγκέλαδο, είναι μια χώρα που μας έχει σταθεί σε μεγάλο βαθμό όταν το ελληνικό έθνος προσπαθούσε να απελευθερωθεί.

Έπειτα από τη Γαλλική Επανάσταση οι Νέγροι άρχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η αποχώρηση των Γάλλων έγινε το 1803 και το 1804 η χώρα έγινε ανεξάρτητη, με πρώτο Αυτοκράτορα τον Ζαν Ντεσαλέν. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αϊτή υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Μόλις τελείωσε τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών, κατεστραμμένη οικονομικά, έστειλε στο Παρίσι, στον Αδαμάντιο Κοραή, 25 τόνους καφέ να εκποιηθούν, για να αγορασθούν όπλα για τον ελληνικό αγώνα.

Επίσης έστειλε 100 εθελοντές στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων. Σημειώνεται βέβαια ότι οι 100 πολεμιστές δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, αφού εικάζεται ότι τους σκότωσαν Γάλλοι στρατιώτες.

Οι ανθρωπιστικές αποστολές και οι ομάδες διάσωσης που εστάλησαν στην Αϊτή δεν είναι παρά το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε...

Πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%8A%CF%84%CE%AE

1 σχόλιο:

  1. Παιδιά μπράβο που το αναφέρετε! Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε αυτούς που μας στάθηκαν στο παρελθόν! Δεν είμαστε αχάριστοι! Σ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή