Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ένας Ελεύθερος άνθρωπος που αξίζει τον θαυμασμό μας

Ο μαθηματικός που περιφρονεί τις τιμές


O ιδιόρρυθμος Ρώσος επιστήμονας, Γκριγκόρι Πέρελμαν, έλυσε έναν από τους δυσκολότερους γρίφους του 20ού αιώνα

Την απόφασή του να μην αποδεχθεί το βραβείο Χιλιετίας του Ινστιτούτου Μαθηματικών Clay, το οποίο του απονεμήθηκε και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ανακοίνωσε ο ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν. Ο Ρώσος μαθηματικός απέκτησε παγκόσμια φήμη λύνοντας τη λεγόμενη «εικασία του Πουανκαρέ», ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα μαθηματικών που διατυπώθηκαν ποτέ και έμενε άλυτο από το 1904.

Το Νοέμβριο του 2002, δημοσιεύει σε ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ ορισμένες ενδείξεις, που λένε ότι η Υπόθεση του Πουανκαρέ έχει αποδειχθεί. Προσφέρει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, βασισμένες στο ερευνητικό έργο άλλων Μαθηματικών, αλλά η πρόζα του δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση απόδειξη της Υπόθεσης. Η πρώτη αυτή δημοσίευση προκαλεί, ωστόσο, σεισμό στο χώρο των Μαθηματικών.

Η «εικασία ή υπόθεση του Πουανκαρέ» πήρε το όνομά της από τον Ανρί Πουανκαρέ. Πρόκειται για μια μαθηματική υπόθεση σύμφωνα με την οποία κάθε τρισδιάστατος χώρος χωρίς οπές είναι στην πραγματικότητα μία σφαίρα.

Το 2003, ο δρ Πέρελμαν ανήρτησε στο Ιντερνετ μια σειρά μελετών υποστηρίζοντας ότι είχε καταφέρει να αποδείξει την ορθότητα της υπόθεσης αλλά και ένα άλλο μαθηματικό πρόβλημα που είχε θέσει ο μαθηματικός του Κορνέλ, Γουίλιαμ Θέρστον. Βάση για τη λύση του υπήρξαν οι προσεγγίσεις του μαθηματικού Ρίτσαρντ Χάμιλτον του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Το 2006, κατέστη σαφές ότι ο δρ Πέρελμαν είχε πράγματι επιλύσει την «εικασία του Πουανκαρέ». Ετσι βραβεύθηκε με το πιο σημαντικό βραβείο μαθηματικών, το παράσημο Φιλντς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαθηματικών στη Μαδρίτη, αλλά δεν εμφανίστηκε να το πάρει. Ο Πέρελμαν στη συνέχεια αρνήθηκε να λάβει το χρηματικό βραβείο του Ινστιτούτου Κλέι υποστηρίζοντας ότι το δικαιούτο εξίσου ο δρ Χάμιλτον.

Υστερα από σύντομη περιοδεία στις ΗΠΑ, κατά την οποία δεν έδωσε ούτε μία συνέντευξη, ο δρ Πέρελμαν επέστρεψε στη Ρωσία, αφήνοντας τους μαθηματικούς να ελέγξουν κατά πόσον οι λύσεις του ήταν ορθές.

Ο Πέρελμαν, ο ιδιόρρυθμος Ρώσος μαθηματικός με τη μακριά γενειάδα και το αφηρημένο ύφος, δεν είναι ένας Μαθηματικός σαν τους άλλους. Οπως και οι συνάδελφοί του, λατρεύει την επιστήμη του, αλλά αδιαφορεί για τις δημόσιες σχέσεις. Αντί να δημοσιεύει επιστημονικές μελέτες σε επιθεωρήσεις Μαθηματικών, πρώτο βήμα για τη διεθνή αναγνώριση και την απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων και θώκων, ο Πέρελμαν προτιμά να δημοσιεύει μερικές διάσπαρτες σημειώσεις του στο Ίντερνετ. Συνηθίζει επίσης να εξαφανίζεται, χωρίς να προειδοποιεί κανέναν, καθώς όλοι οι συνάδελφοί του στο Ινστιτούτο Στεκλόφ της Αγίας Πετρούπολης ξέρουν ότι προτιμά τα ρωσικά δάση από τις συζητήσεις και τις επαφές με τους ανθρώπους.

Στη συνέχεια παραιτήθηκε και από τη θέση του στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Στεκλόφ, μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας του και σταμάτησε να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.

«Ο Πέρελμαν ανήκει στην κατηγορία αυτή των Μαθηματικών, οι οποίοι δεν έχουν χρόνο για λεπτομέρειες. Τα γραπτά του περιέχουν ελάχιστους υπολογισμούς, αποδείξεις και βασικές έννοιες», εξηγεί Μαθηματικός του Πρίνστον.

Ρώσος συνάδελφός του απλουστεύει τα πράγματα: «Ο Γκριγκόρι αδιαφορεί για τα χρήματα. Ερχεται, εξηγεί αυτό που θέλει και όλα τα άλλα είναι περιττά».


Πηγές: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_27/08/2006_195504
http://blog.nyxtamera.gr/?p=6172#more-6172

1 σχόλιο: