Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Κόκκινο σκαθάρι εναντίον φοινικοειδών - Διανομή φυλλαδίου

Μετά από ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου, στο δημαρχείο της πόλης σχετικά με τη διάσωση και φροντίδα των φοινικοειδών,  ξεκίνησε η διανομή του φυλλαδίου "Οδηγίες πρόληψης & αντιμετώπισης προσβολών από το κόκκινο σκαθάρι".

Τη διανομή του φυλλαδίου στους πολίτες του Αμαρουσίου ανέλαβε εθελοντικά το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Αμαρουσίου αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ευαισθητοποίηση των μελών του σε θέματα που αφορούν το Περιβάλλον. Συντονιστής της προσπάθειας αυτής είναι ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος & Υποδομών του συμβουλίου  Ηλίας Ζορμπαλάς. Το φυλλάδιο περιλαμβάνει οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης της προσβολής των φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι. Επιπλέον, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Αμαρουσίου στο τηλέφωνο 213-2038257 για κάθε πληροφορία.

Στην ημερίδα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γιώργος Πατούλης, παρουσίασε εν συντομία τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος κατά την τελευταία τριετία από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε φοινικοειδή στο Μαρούσι. «Ως περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος Δήμος, που πρωτοπορεί μέσα από τις πρακτικές και τις διαδικασίες που ακολουθεί, όπως πράξαμε και στο παρελθόν με το φαινόμενο της βαμβακίασης στα πεύκα, από τα πρώτα κιόλας σημάδια εξάπλωσης του ρυγχωτού σκαθαριού, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που πλέον φαίνεται να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μέσα από ενέργειες όπως αυτή, που αφορά στη «θεραπεία» των φοινικοειδών σε γειτονιές της πόλης με οικολογικά σκευάσματα, ακίνδυνα για την ανθρώπινη Υγεία και φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και εκστρατείες ενημέρωσης των κατοίκων τόσο κατά το παρελθόν όσο και το επόμενο χρονικό διάστημα, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε αλλά και να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας σε μία κοινή προσπάθεια προστασίας και διάσωσης όσων δέντρων μπορέσουμε».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Δασάρχης Πεντέλης Αθανάσιος Ρέππας, και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών Λεωνίδας Καζακόπουλος.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν:

• Ο Καθηγητής Εντομολογίας & Ζωολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Εμμανουήλ Νικόλαος, με θέμα: «Το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών. Ένας εχθρός – Εισβολέας».
• Ο Ερευνητής Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος Εντομολογικής Εταιρίας Ελλάδος Δρ. Δημήτριος Κοντοδήμας, με θέμα: «Η αντιμετώπιση των εχθρών των φοινικοειδών»
• Ο Ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Δρ. Αντώνιος Μιχαηλάκης, με θέμα: «Νέοι εντομολογικοί εχθροί στην Ελλάδα».

Στις εισηγήσεις των επιστημόνων παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
• Καταγγέλθηκε η χρήση χημικών φαρμάκων εντός του αστικού ιστού ως δια νόμου απαγορευτική καθώς η επί μακρόν χρήση τους μπορεί να αποβεί τοξική για τον άνθρωπο.
• Επιβεβαιώθηκε ως η μόνη ασφαλής μέθοδος για τον άνθρωπο και το περιβάλλον η χρήση βιολογικών σκευασμάτων.
• Τονίστηκε, ωστόσο, η μεγάλη δυσκολία της βιολογικής καταπολέμησης ως χρονοβόρας και χρηματοβόρας διαδικασίας. Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και, επίσης, έχει αμφίβολο αποτέλεσμα.
• Απαιτείται συνολική αντιμετώπιση σε μάκρος χρόνου με τη συνεργασία δημόσιων φορέων και ιδιωτώνπροκειμένου να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια καθώς είναι πολύ εύκολη η μεταφορά της προσβολής από τα ασθενή στα υγιή δέντρα.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Αμαρουσίου Θανάσης Βλαχοπιώτης και ο Υπεύθυνος για Θέματα Περιβάλλοντος και Υποδομών Ηλίας Ζορμπαλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου